Dobava plina za leto 2022 in cena električne energije
Sreda, 9. Februar, 2022

Spoštovani etažni lastniki,

zaradi obširnega poročanja medijev o rekordnih cenah energentov smo prejeli več vprašanj v zvezi s cenami elektrike in plina za skupne potrebe stavb. Kot skrbnemu upravniku, ki gospodari z večjim številom odjemnih mest, so nam vseskozi uspevale nabave energentov po cenah, ki so bile med najnižjimi v širših regijskih območjih. Na podlagi dosedanjih utečenih praks se je večinoma izvajal letni zakup potrebnih količin elektrike in plina. Cene energentov spremljamo skozi vse leto, od meseca avgusta 2021 naprej pa smo dogajanje spremljali dnevno. Za skupna odjemna mesta elektrike in na kotlovnicah, kjer zbiramo ponudbe za energente, je bilo vodilo, da zagotovimo najboljšo možno ceno. Letošnje leto je bilo prvo leto, da so bil ponudniki zelo zadržani pri povpraševanju po velikih količinah elektrike in plina, zato slednje ni prinašalo posebnih prednosti pri določanju cene. Poleg tega že mesece sodelujemo v okviru skupine Gospodarske zbornice Slovenije, ki opozarja na sistemske težave, ki jih povzročajo ponudniki energentov, o čemer je bila obveščena tudi Agencija za energijo in Ministrstvo za infrastrukturo. Čeprav smo v večini primerov uspeli dokazati, da posamezna merilna mesta izpolnjujejo pogoje za gospodinjski odjem, dobavitelji bodisi niso hoteli podati ponudb bodisi so imele enako ceno kot za poslovni odjem. Zaradi razmer na trgu so se decembra uveljavljeni dobavitelji prenehali odzivati na naša povpraševanja. S podobnimi težavami so se srečali tudi drugi upravniki v regiji. Zaradi borznih nihanj cen smo nazadnje prejemali ponudbe, veljavne le 30 minut.

Ne glede na navedeno nam je tudi letos uspelo zakupiti elektriko in plin po cenah, ki so nižje kot cene na organiziranih trgih energentov, ampak slednje žal še ne pomeni, da etažni lastniki ne boste deležni podražitev. Smo v obdobju, ko smo priča zgodovinsko visokim cenam energentov, kjer dobava energije iz tujine ni več samoumevna. Kot skrben upravnik se zavedamo dodatnih obremenitev, ki jih bodo prinesle nove cene. Na današnji dan že zbiramo ponudbe za plin za leto 2023, vse z željo, da bi zagotovili najnižje možne cene in si bomo še naprej prizadevali etažnim lastnikom ponuditi najboljše rešitve.

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani