Energetska izkaznica
Torek, 13. Avgust, 2019
Energetska izkaznica

 

Ker s strani naših uporabnikov večkrat dobimo vprašanja o Energetskih izkaznicah stavbe, smo v ta namen pripravili nekaj pojasnil.

Kaj je energetska izkaznica?

Energetska izkaznica je listina o energijski učinkovitosti posamezne stavbe. Namenjena je predvsem kupcem oziroma najemnikom, ki z vpogledom na izkaznico dobijo informacije ne le o energijski učinkovitosti stavbe, temveč vsebuje tudi priporočila in ukrepe, s katerimi se ta učinkovitost lahko poveča.

Stavba je velik porabnik energije, zato je smiselno, da pred nakupom ali najemom preverimo tudi to, kako energijsko varčna oziroma potratna je. Pri nakupu oziroma najemu je kupec torej seznanjen s tem, kakšne stroške za energijo lahko pričakuje, s primerjavo energetskih izkaznic  pa lahko preveri, katera stavba bo v prihodnosti potrebovala večje posege za energijsko prenovo (fasada, okna, kurilne naprave …).

Je energetska izkaznica obvezna?

Energetska izkaznica je obvezna, a ne za vse stavbe. Pridobiti jo morajo vse stavbe, ki jih lastniki nameravajo prodati ali oddati v nov najem (dlje od enega leta). Prav tako jo morajo pridobiti tudi vse nove stavbe in vse javne stavbe s površino večjo od 250 m/2 .

Energetska izkaznica ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani, za stavbe, ki so varovane skladno s predpisi o varstvu kulturne dediščine, enostavne objekte, industrijske stavbe, skladišča in drugo. 

Izdaja energetske izkaznice

Energetska izkaznica ima status javne listine, ki jo izdajajo pooblaščene organizacije, izdelujejo pa neodvisni strokovnjaki z licenco, pridobljeno na podlagi ustrezne strokovne izobrazbe in delovnih izkušenj ter uspešno opravljenega predpisanega usposabljanja.

Strošek za izdajo energetske izkaznice se po Energetskem zakonu šteje kot strošek rednega upravljanja. Za naročilo energetske izkaznice za stavbo kot celoto je po Stanovanjskem zakoniku potrebno najmanj 50 % soglasje etažnih lastnikov. Da bi za plačilo energetske izkaznice lahko uporabili sredstva rezervnega sklada, pa morajo lastniki predhodno sprejeti načrt vzdrževanja za katerega se zahteva najmanj 50 % soglasje. 

Vpogled do energetske izkaznice za posamezno stavbo je možno pridobiti v e-registru nepremičnin, na tej povezavi.

 

 

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani