Kako poleti varčevati z elektriko?
Sreda, 25. Julij, 2018
Kako poleti varčevati z elektriko?
Visoke temperature poleti so ne malo krat razlog, da so stroški elektrike višji. Najpogostejši vzroki za to so pogosta uporaba klimatske naprave, večja poraba vode za prhanje ter intenzivnejše hlajenje hrane in pijače. Kljub temu, pa lahko z nekaj preprostimi varčevalnimi ukrepi pripomoremo k nižjim stroškom elektrike in hkrati blagodejno vplivamo tudi na okolje.
 
  1. Zamenjajte staro klimatsko napravo z novo
V primeru da je vaša klimatska naprava stara več kot 15 let je primerno, da jo zamenjate z energetsko bolj učinkovito. Ob nakupu nove klimatske naprave pa je treba preveriti, da bo le ta ustrezala zahtevanim standardom varčne porabe energije.
 
  2. Redno servisiranje klimatske naprave
Klimatsko napravo čistite redno, prav tako redno menjavajte filtre. Tako bo delovanje klimatske naprave še učinkovitejše. Priporočeno je, da enkrat letno napravo pregleda usposobljen serviser.
 
  3. Zasenčite stanovanje
Ob močnem soncu zaprite vsa okna, spustite rolete ali zagrnite žaluzije. S tem boste nekoliko preprečili vdor vročega zraka v stanovanje. V kasnejših popoldanskih urah, ko se temperature nekoliko znižajo, pa odprite vsa okna in ustvarite rahel prepih.
 
  4. Poskrbite za ustrezno tesnjenje
Redno preverite spoje in cevi na klimatski napravi. Prav tako poskrbite za tesnjenje oken in vrat saj bo ustrezno tesnjenje še dodatno zaustavilo vdor vročega zraka v stanovanje. Z ustreznim tesnjenjem se bo tudi hlajen zrak iz klimatske naprave, dlje časa obdržal v stanovanju.
 
  5. Avtomatizacija termostata
Če uporabljate ročni termostat, razmislite o njegovi zamenjavi z avtomatskim termostatom. Ta bo avtomatsko uravnaval temperaturo stanovanja.
 
  6. Ohladite se s hladno prho
Čas, ki ga preživite pod prho prepolovite, namesto vroče vode pa uporabljajte mlačno. S tem boste prihranili nekaj energije in se zraven še prijetno osvežili.   
 
  7. Več časa preživite na prostem 
Večino tistega kar počnete v stanovanju, lahko v poletnem času počnete tudi na prostem.  
 
Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani