Kako ustrezno ločevati odpadke?
Četrtek, 16. Avgust, 2018
Kako ustrezno ločevati odpadke?
Ločevanje odpadkov postaja vedno bolj pomemben faktor pri zmanjševanju onesnaženosti okolja. Z ustreznim ločevanjem odpadkov ugodno vplivamo na recikliranje le teh, ter poskrbimo, da se del odpadkov vrne v proces predelave in tako postane ponovno uporaben. S tem se prepreči odlaganje odpadkov in nastajanje odlagališč, ki so za okolje izredno obremenjujoča in škodljiva. 
 
Za vas smo pripravili koristne nasvete, kako čim bolj ustrezno ločevati odpadke in s tem pripomoči k čistejšemu okolju in posledično prijetnejšemu bivanju.
 
1. Kompostirajte
Kompostiranje je naravna metoda recikliranja vseh vrst organskih odpadkov v zemljo. Biološko razgradljivi odpadki se z recikliranjem tako vrnejo v naravo, pripomorejo pa predvsem rastlinam, ki tako postanejo močnejše in odpornejše proti različnim boleznim. Kompostirate lahko tako kuhinjske kot vrtne odpadke.
 
Ločujte embalažo različnih materialov (plastika, embalaža iz kovin, embalaža iz sestavljenih materialov-tetrapak, steklo,…).
 
Sem sodijo predvsem baterije, razna lepila, pesticidi, zdravila, akumulatorji,… Tovrstne odpadke lahko kadarkoli oddate v brezplačnih zbirnih centrih ali ob akcijah zbiranja nevarnih odpadkov. Neuporabljena zdravila ali zdravila ki se jim je iztekel rok uporabe, pa lahko oddate v najbližji lekarni. 
 
Ustvarite majhen ekološki kotiček, ki vas bo opomnil k ustreznemu ločevanju odpadkov. Poskrbite za ločeno zbiranje papirja, stekla, bioloških odpadkov in odpadne embalaže v vašem gospodinjstvu. 
 
Spremljajte akcije zbiranja kosovnih odpadkov ali jih odpeljite v vam najbližji zbirni center. 
 
Posebej ločujte razne kovine, odpadni les, električne naprave, kuhinjske naprave, avtomobilske pnevmatike, pohištvo in podobno. 

 

 

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani