Montaža klimatske naprave - Kaj morate vedeti?
Četrtek, 9. Julij, 2020
Montaža klimatske naprave - Kaj morate vedeti?

Letos smo imeli že nekaj vročih dni. Zato se je povečalo tudi povpraševanje po montaži klimatskih naprav. Ker v večstanovanjskih stavbah z namestitvijo zunanje enote posegamo v skupne dele, je dobro, da vemo kaj je treba upoštevati pri montaži klimatske naprave.

Namestitev zunanje enote

Zunanja enota naj bo oddaljena od močno osončenih delov fasade, okoli nje pa mora biti omogočen zadosten pretok zraka. Ne sme biti v bližini oken, še posebno sosedovih, saj z izpihom toplega zraka dodatno segreva okolico, moteč pa je tudi njen hrup.

Pomembno je, da je ustrezno urejen odtok kondenza. Ni dopustno, da ta pri večstanovanjskih stavbah prši po fasadi ali po zraku.

Predpisi in potrebna soglasja

V večstanovanjskih stavbah montaža klimatske naprave velja za izboljšavo, za katero ni potrebno gradbeno dovoljenje. Zahteva pa se 75 % soglasje etažnih lastnikov glede na solastniške deleže. Treba pa je upoštevati tudi morebitne omejitve občinskih in prostorskih aktov.

Če namestimo zunanjo enoto na način, da ne spremenimo zunanjega videza stavbe in ne povzročimo poslabšanja za kakšen drug posamezni del (hrup, odvod kondenzata), soglasja drugih etažnih lastnikov ne potrebujemo. Primer: klimo namestimo na notranji strani balkona.

O nakupu in montaži klime je dobro razmisliti že pred vročinskimi vali. Takrat so čakalne vrste za montažo dolge, cene so višje, težje pa je tudi pridobiti dovolj soglasij, zaradi dopustov.

KLIMATSKE NAPRAVE NA VOLJO TUDI V KLUBU STANINVEST

 

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani