Naj vaše novoletne zaobljube postanejo resničnost
Četrtek, 3. Januar, 2019
Naj vaše novoletne zaobljube postanejo resničnost

Novo leto je tu. Prišel je čas za nove priložnosti in čas, ko se odločamo za spremembe v življenju. Marsikdo si v tem času zastavi kakšno novoletno zaobljubo, ki bi ga naj popeljala k boljšemu življenju, kljub začetnemu optimizmu pa te pogosto ne vzdržijo in do konca leta jih večina ostane neizpolnjenih.

Če si želite, da vam letos uspe, vam predlagamo nekaj tehnik, ki vam lahko pomagajo pri izpolnitvi vaših ciljev.

1. Zastavite si en glavni cilj

Določite en cilj, ki vam res veliko pomeni in ga ne glede na vse želite uresničiti. Hkrati si lahko določite še dva manjša cilja, vendar pazite, da ostanete osredotočeni na glavnega. Če si boste naenkrat zadali preveč, se lahko zgodi, da ne boste mogli vsemu slediti, posledično se boste počutili krive, vaše samozaupanje pa bo upadalo.

2. Svoje zaobljube si zapišite in jih prilepite na vidno mesto

Pomislite na ključno besedo, ki predstavlja vašo zaobljubo. Zapišite jo z velikimi tiskanimi črkami in listek prilepite na vidno mesto v vašem stanovanju.

Na primer, če želite shujšati si na list zapišite besedo »fit« in ga prilepite na vaš hladilnik. Tako se boste vedno, ko boste želeli vzeti hrano iz hladilnika spomnili na vašo zaobljubo. 

Pomembno je tudi, da o svojih željah govorite na glas. Svoje namere povejte svoji družini in prijateljem, ki vas bodo poleg lističev opominjali na vaše cilje.

3. Spremenite zaobljubo v navado

Ko ste enkrat določili svoj glavni cilj, najdite nekaj kar lahko počnete vsak dan, da boste počasi prišli do končnega cilja. Vsakodnevno delo na novoletni zaobljubi je namreč lahko zelo efektivno.

Na primer, rečete si, da boste vsak dan namenili eno uro športni aktivnosti in tega se potem poskušate držati. Kljub temu, da se vam v začetku lahko zgodi, da tega ne boste mogli izpolniti vsak dan, je pomembno, da vztrajate in ne prenehate.

Če boste nekaj vztrajno počeli vsak dan, se to spremeni v navado. Kmalu o tem sploh ne boste več razmišljali ampak boste to počeli kar sami od sebe, kot si na primer umivate zobe.

4. Ena navada na mesec

Za uresničitev pomembnega cilja, boste morali vzpostaviti več dobrih navad. Na primer, če želite živeti bolj zdravo življenje, boste morali vključiti več športa, zmanjšati pitje alkohola, jesti več zelenjave itn.

V primeru, da boste skušali uresničiti vse dobre navade naenkrat, boste pri tem verjetno neuspešni, saj se je težje osredotočiti na več stvari hkrati, kot le na eno.

Bolje je, če se osredotočite na eno samo dobro navado na mesec. Ko se navadite na eno, dodate še naslednjo in tako naprej. Na primer, če to leto želite privarčevati več denarja, dodajate dobre navade po tem vzorcu:

Januar: Vsak dan si zabeleži vse izdatke

Februar: Vsak dan si pripravi svojo malico

… in tako naprej.

5. Uporabite koledar

Vsak dan, ko uresničite zastavljeno dobro navado, si dan na koledarju označite s črko X ali kljukico, potem pa se trudite, da ne izpustite nobenega dneva.

Ker boste vaš napredek lahko sproti spremljali na koledarju, boste dobili še večjo motivacijo, da nadaljujete s trdim delom.

Želimo vam veliko sreče na poti do uresničitve vaših ciljev.

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani