Napotki za varčevanje z energijo
Petek, 5. Julij, 2019
Napotki za varčevanje z energijo

Visoke temperature vročih poletnih dni, dokaj hitro lahko povišajo tudi račun za električno energijo, ki jo je proizvedla klimatska naprava ali ventilator, s katerimi smo blažili vročino. Porabnikov pa je v našem stanovanju poleg klimatske naprave še več. Da vaši računi za porabo električne energije tudi v prihodnje ne bi zrasli v nebo, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, s katerimi lahko privarčujemo nekaj denarja, ki ga lahko porabimo v prijetnejše in koristnejše namene.

Ugašanje naprav

V prvi vrsti bodite vedno pozorni na to, da vse elektronske naprave, kot so televizija, računalnik, klimatska naprava,… redno ugašate, ko jih aktivno ne uporabljate. Poleg tega, da boste prihranili, pa boste s tem podaljšali tudi življenjsko dobo naprave. 

Naprave izklopite tudi iz stanja pripravljenosti, saj tudi takrat trošijo energijo. Naprave, ki ob izklopu z daljinskim upravljalnikom ostanejo v stanju pripravljenosti, je najbolje imeti priključene preko posebnega električnega priključka, ki ima stikalo za popolno prekinitev električne energije, tako z enim gumbom poskrbimo za popolni izklop vseh priključenih naprav. 

Zaradi aparatov v stanju pripravljenosti porabimo okoli 5 ali več odstotkov elektrike zaman, kar na letni ravni pomeni približno 30 € več.

 

Pranje in sušenje perila

Pranje in sušenje perila predstavlja enega večjih porabnikov energije v našem stanovanju. Račun za energijo lahko zmanjšate, če pralni in sušilni stoj uporabljate v času znižane tarife (vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure, naslednjega dne, ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure naslednjega dne). Pri pranju tudi  poskrbimo, da je boben vedno poln. Porabo pa lahko zmanjšamo tudi s pranjem pri nižjih temperaturah. Pralni stroj namreč kar 90 % energije porabi za segrevanje vode. Če bomo temperaturo pranja znižali iz 90 na 60°C, bomo porabo električne energije zmanjšali za polovico.

 

Zamenjava zastarelih naprav

Tehnologija stalno napreduje in se izboljšuje. To se pozna tudi pri energetski učinkovitosti in v splošnem velja, da so starejše naprave bolj požrešne od novih. Zanimivo je dejstvo, da sodobni hladilniki porabijo za približno 30 % manj energije od tistih proizvedenih pred 15 leti. Nov pralni stroj, najvišjega razreda pa danes porabi 50 % manj energije in 70 % manj vode v primerjavi s pralnim strojem leta 1990. Kljub temu, da zamenjava starih naprav z novimi na začetku predstavlja strošek, pa se vam bo investicija čez čas zagotovo povrnila. Pri nakupu novih aparatov pa vedno pazite tudi na to, da izberete takšnega z najvišjim energetskim razredom.

Če razmišljate o nakupu novega hladilnika, pralnega, pomivalnega ali sušilnega stroja, preverite Gorenjevo super ponudbo, ki smo jo za člane pripravili v Klubu Staninvest. Ob nakupu katerega od Gorenjevih aparatov prejmete še brezplačno dostavo in vnos ter praktično darilo.

 

Znižajte stopnjo ogrevanja in hlajenja

Pri hlajenju stanovanja s klimatsko napravo je priporočljivo, da klimatske naprave ne nastavljate pod 25°C. Vsaka nastavljena stopinja višje predstavlja prihranek od 4 do 8 % pri stroških električne energije na letni ravni. Prav tako je tudi iz zdravstvenih razlogov največja priporočljiva razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka 8°C. Poskrbite tudi, da bo klimatska redno in ustrezno vzdrževana.

Pri ogrevanju nadzorujte temperaturo v prostoru. Priporočene temperature v dnevnih prostorih so med 20 °C in 22 °C, v spalnici med 16 in 18 °C. Znižanje temperature za 1 °C pomeni za okoli 6 % manjšo porabo energije.

 

Uporaba varčne FLUO sijalke ali pa LED sijalke

Nakup varčnih FLUO ali LED sijalk se vam lahko povrne že v enem do dveh letih. Te sijalke namreč porabijo štirikrat do desetkrat manj energije kot navadne sijalke z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje.

Eden izmed pomembnejših ukrepov učinkovitega ravnanja z energijo je tudi skrbno ugašanje luči. Prav tako poskušajte izkoristiti čim več dnevne svetlobe. Izognite se zastiranju, postavljanju velikih kosov pohištva ali velikega števila rastlin pred okna. Deovne površine pa postavite čim bližje oknom.

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani