Nasveti za boljše ogrevanje
Petek, 5. Oktober, 2018
Nasveti za boljše ogrevanje
S pametnimi ukrepi lahko stanovanje ali hišo ogrevamo veliko bolj učinkovito in pri tem tudi prihranimo. Kako?
  • Uporabljate zavese
Kadar skozi okno sije sonce, odgrnite zavese. Ko se spusti mrak ali je vreme oblačno, jih zastrite, saj boste tako v sobi zadržali toploto. Preglejte tudi, ali okna tesnijo, in zaprite morebitne razpoke.
  • Uporabljajte programsko uro 
Izvedenci svetujejo, da programsko uro nastavite tako, da se toplota poveča kakšnih 30 minut pred tem, ko zjutraj vstanete. Prav tako jo nastavite tako, da se bo toplota znižala, ko vas ne bo doma.
  • Premaknite kavč
Čeprav se zdi priročno, da imate kavč pred radiatorjem, v tem primeru pohištvo posrka del toplote. Umaknite ga vsaj toliko, da zrak lažje kroži po prostoru. Enako velja tudi za zavese ali če na radiatorjih sušite perilo.
  • Izboljšajte izolacijo 
Na splošno velja, da največ lahko prihranimo (kar do 50 odstotkov) z zamenjavo oken (ki dobro tesnijo), še kakšno četrtino pa, če imamo dobro izolacijo. Ti odstotki se od objekta do objekta sicer razlikujejo, vsekakor pa so prihranki lahko znatni.
  • Oblecite se 
Po stanovanju ali hiši ne hodite v poletnih oblačilih, saj vas bo tako zagotovo prej zazeblo. V severnih deželah na splošno velja, da se doma pozimi tudi bolje obleče, torej v dolge rokave in dolge hlače. Prav tako, ne pozabite na nogavice in copate.
  • Preprečite prepih 
Preglejte vsa okna, vrata, stene in tla. Vsa takšna mesta lahko zelo poceni zatesnite. Ocenjeno je, da tako na leto lahko prihranite nekaj deset evrov.
  • Uporabljajte termostatske ventile 
Z uporabo termostatskih ventilov, lahko prihranimo tudi do 40 odstotkov denarja, ki ga namenjamo za ogrevanje. Na trgu se pojavljajo tako imenovani pametni termostatski ventili, ki jih lahko upravljamo na daljavo.
  • Postavite odbijalnike toplote 
Odbijalnike toplote, lahko postavimo za radiatorje saj odbijajo toploto v prostor, tako da radiator dejansko ogreva bivalni prostor in ne steno. Odbijalniki so razmeroma poceni in so enostavni za uporabo.
Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani