Nasveti za pranje perila, ki bi jih morali poznati vsi
Ponedeljek, 11. Marec, 2019
Nasveti za pranje perila, ki bi jih morali poznati vsi

Berite etikete na oblačilih

Če želite podaljšati življenjsko dobo oblačil je dobro, da vedno preberete navodila za nego vaših oblačil. Če tega ne storite, se vam lahko zgodi, da bodo oblačila hitro zbledela, se skrčila ali  celo uničila.

Pravilno odmerite pralni detergent

Pretiravanje s pralnim sredstvom ne koristi vašemu pralnemu stroju, opranim oblačilom, še najmanj pa vaši koži in okolju. Pred uporabo pralnega sredstva natančno preberite navodila na detergentu, kot tudi navodila svojega pralnega stroja. Če uporabljate preveč sredstva za pranje, se lahko zgodi, da se to dovolj ne spere in se začne nabirati na pralnem stroju in oblačilih.

V Klubu Staninvest smo za člane pripravili posebno ponudbo pralnega praška Ariel. Preverite tukaj.

Pravilno sortirajte

Zagotovo ste že kdaj iz pralnega stroja potegnili perilo drugačne barve, kot ste ga dali noter. Najbolje boste zadevo rešili tako, da si že v osnovi omislite 3 koše pa perilo: za belo, temno in pisano perilo in ga sortirate že sproti, če vam prostor to seveda dopušča.

Izpraznite žepe in zapnite zadrge

Če ste kdaj po pomoti oprali perilo skupaj s papirnatim robčkom, veste kako pomembno je prazniti žepe. Zaprite pa tudi zadrge na oblačilih, da ne poškodujejo ostalega perila.

Madeže odstranite pred pranjem

Vročina v pralnem stroju nekatere madeže samo še bolj utrdi, zato ne računajte, da ga bo vroča voda izprala. Madeže tkanin je potrebno odstraniti preden jih operete v pralnem stroju.

Pralnega stroja ne prenapolnite

Tlačenje perila v pralni stroj se vam zdi mogoče ekonomično, vendar pa to ni dobro ne za pralni stroj ne za perilo; perilo se namreč ne bo opralo, prenapolnjen stroj pa se lahko celo pokvari. V stroj tako naložite le toliko perila, da na vrhu bobna ostane dovolj prostora še za skrčeno pest.

Očistite pralni stroj

Vsaj enkrat na mesec operite prazen pralni stroj, v katerega vlijete pol litra alkoholnega kisa in pranje nastavite na 90 stopinj Celzija. Alkoholni kis namreč prečisti boben pralnega stroja in cevi, odstranjuje vodni kamen in deluje dezinfekcijsko. Na ta način se boste znebili morebitnega neprijetnega vonja opranih oblačil in temeljito dezinficirali pralni stroj.

 

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani