Pomlad je tukaj. Čas je za čiščenje.
Petek, 22. Marec, 2019
Pomlad je tukaj. Čas je za čiščenje.

Prvi pomladni žarki so razkrili veliko prahu in umazanije, ki se je kljub rednemu čiščenju nabrala v najbolj odročnih mestih našega stanovanja in kar kliče po temeljitem spomladanskem čiščenju. Prinesla pa nam je tudi novo, svežo energijo, ki nas kar vleče v naravo. Da bi v svetlejše dni vstopili prenovljeni, je treba najprej počistiti staro, narediti prostor za novo in pozitivni energiji pustiti prosto pot. Veselo na delo torej!

Za začetek si ustvarite proste prehode, pospravite perilo, posodo in preverite rok trajanja živil

Najprej pospravimo vse kar nas ovira pri prehodu, kot so kupi papirja, škatle, posoda v kuhinji in vse kar ni na svojem mestu. Vse tkanine, kot so zavese, prtički, posteljnina, … operemo v pralnem stroju, preproge pa stepemo in jih prezračimo na spomladanskem soncu. Z vseh površin pobrišemo prah in brez oklevanja zavržemo vso odvečno šaro. Iz shrambe z živili zavrzite vsa živila, ki jim je potekel rok trajanja.

Prah posesajte tudi v težko dostopnih kotičkih

Sesanje prahu je opravilo, ki se mu ne moremo izogniti v nobenem letnem času. V času spomladanskega čiščenja pa moramo biti pri tem še bolj temeljiti. Posesajmo prah, ki se skriva v vseh odročnih kotih in težje dostopnih delih stanovanja, npr. pod sedežno garnituro in posteljo. Prezračimo posteljnino in vzglavnike, prepodimo pršice in vnesimo svežino v spalnico.

Pri tem si lahko omislite tudi pomočnika, ki bo med tem, ko se boste vi sproščali na toplem spomladanskem sončku, posesal celotno stanovanje. V mislih imamo robotski sesalnik, ki ga po ugodni ceni tudi na obroke lahko naročite v Klubu Staninvest.

Temeljito očistite kuhinjske aparate

Nape in pečice običajno nimamo časa temeljito čistiti po vsaki uporabi, zato se tam lahko nabere veliko trdovratne umazanije. Vzemimo si dovolj časa za čiščenje obojega, saj odstranjevanje maščobe zahteva kar nekaj moči in truda. Natančno očistimo še kuhinjski pult, predvsem ob stikih s kuhinjskimi elementi, kjer se rada zadržuje umazanija in različne bakterije.

Ne pozabite niti na pomivalni stroj, v njem se namreč nabirajo številni ostanki hrane, na katerih se  razvijejo bakterije, vse skupaj pa kmalu razvije neprijeten vonj. Po končanem čiščenju stroj zaženite na najvišji temperaturi, da svoje opravi tudi vroča voda.

Naj se tudi kopalnica sveti

Ne samo kuhinja, ki mora biti  higiensko neoporečna, tudi kopalnica naj po generalnem čiščenju sije od čistoče. Kopalnica je namreč prostor, ki je zaradi vlažnosti najbolj izpostavljen bakterijam in plesni. Tudi če smo straniščno školjko, umivalnik in kopalno kad oz. tuš preko zime redno čistili, je sedaj čas, da se posvetimo trdovratni plesni in temeljito zdrgnemo kopalniška tla, fuge ter kopalniške ploščice. Ne pozabimo pobrisati tudi notranjosti kopalniških omaric. Vse stare kreme in druge nekoristne stvari zavrzimo in naredimo prostor za nove.

Okna naj bodo kristalno čista

V zimskem času pomivanje okenskih šip in okvirjev redko pride na vrsto. Ne pozabimo, da nas okna, še posebej v pomladno-poletnih dneh, povezujejo z zunanjim svetom, z naravo. Potrpežljivo se posvetimo tudi okenskim okvirjem in policam. Sijoče šipe v celem stanovanju bodo nagrada za naš trud.

Čiščenje oken vam lahko vzame ogromno časa, zato si lahko omislite brezžični čistilec oken, ki ga samo postavite na steklo, on pa samostojno opravi svoje delo. Svoj robotski čistilec oken lahko tudi na obroke naročite v Klubu Staninvest.

Dom očistite tudi energetsko

Stres, ki ga vsak dan doživljamo v službi ali drugje zunaj doma, dnevno nosimo s seboj v stanovanje. Slaba, težka energija se tako zažira v kotičke našega doma, to pa na dolgi rok začne načenjati tudi naše zdravje. Za začetek se negativne energije znebimo tako, da v dom spustimo svež zrak in sončno svetlobo, v vsak prostor nastavimo kakšno rastlino, v izparilnik pa kanemo kakšno naravno eterično olje. Najbolje pa bo, da na spletu ali v knjižnici poiščemo strokovne nasvete za energetsko čiščenje doma.

 

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani