Ustrezno zračenje stanovanja je izredno pomembno
Četrtek, 25. April, 2019
Ustrezno zračenje stanovanja je izredno pomembno

Ste vedeli, da so slabo prezračeni prostori lahko vzrok za glavobol, nizko koncentracijo, slabosti in rahle prehlade? Posledice slabe prezračenosti stanovanja se običajno kažejo z odvečno vlago in plesnijo. Kaj torej lahko storimo, da bodo naši prostori ustrezno in kvalitetno prezračeni?

Novodobne gradnje se gradijo na način, da so čim bolj energetsko učinkovite, redko pa je taka skrb namenjena tudi prezračevanju prostorov.

Kljub temu, da marsikdo verjame, da kuhinjske nape in ventilatorji v kopalnici štejejo za kvalitetno prezračevanje, temu ni tako. Gre samo za zasilne rešitve, ki skrbijo za občasno odvajanje slabega zraka iz stanovanja, za učinkovito prezračenost pa je treba v prostor spustiti tudi dotok svežega zraka.

Stanovanje je treba večkrat dnevno prezračiti, tako da za nekaj minut na široko odpremo nasproti si ležeča okna. Zračenje pa je treba povečati tudi v času aktivnosti kot je tuširanje in kuhanje.

Oken ni priporočljivo imeti priprtih oziroma odprtih na »kiper«, saj s tem izmenjevanje zraka poteka počasi in prihaja do podhlajevanja zidov in pohištva v prostoru, količina toplote, potrebne za ponovno segrevanje pa je velika.

Vrata od kopalnice in kuhinje, kjer se običajno nahaja para, je dobro imeti zaprta. V vsakem primeru pa je treba vodni pari omogočiti prosto pot.

Če imate večje težave s prezračevanjem stanovanja pa je smiselno razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema.

Prezračevalni sistem deluje tako, da se na eni strani slab zrak odvaja v prezračevalne kanale, na drugi strani pa se v prostor dovaja čist, svež zrak. Prednost tovrstnih sistemov je, da ni prepiha, da se vrača toplota odpadnega zraka, proces pa poteka neslišno, enakomerno in ne moti bivanja stanovalcev.

Prezračevalni sistemi vsebujejo tudi filtre, ki svež zrak očistijo nečistoč, kot je na primer cvetni prah,  kar je odlično za tiste z alergijami.

V Klubu Staninvest, je članom na voljo 15 % popust na prezračevalne sisteme Lunos. Pri nakupu rekuperacijske enote pa lahko izkoristite tudi 20 % subvencije Eko sklada. Preverite tukaj.

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani