Zakaj so skoraj nič-energijske stavbe prava izbira?
Sreda, 9. Oktober, 2019
Zakaj so skoraj nič-energijske stavbe prava izbira?

Izraz »skoraj nič-energijska stavba (sNES)« pomeni visoko energijsko učinkovito stavbo, ki za svoje delovanje potrebuje zelo majhno količino energije, pri čemer je ta potrebna energija v večji meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v bližini.

EU projekt CONZEBs je namenjen zmanjševanju ovir za hitrejši prodor sNES na tržišče, saj se še vedno srečujemo z razlikami v odnosu uporabnikov do takih stavb kot tudi s pomisleki glede bivanja v Snes.

V ta namen so v okviru omenjenega projekta pripravili brošuro, ki povzema rezultate raziskave o izkušnjah končnih uporabnikov v sNES in o pričakovanjih potencialnih bodočih uporabnikov glede bivanja v sNES. Knjižica med drugim pojasnjuje tudi ozadja stereotipnih prepričanj uporabnikov, pojasnjuje in razbija mite o sNES ter prikazuje primere zgodnje gradnje sNES večstanovanjskih stavb v štirih državah EU.

Bistvene prednosti sNES:

  • Nizka raba energije za ogrevanje (in hlajenje)
  • Visok delež rabe energije iz obnovljivih virov
  • Nizki stroški za energijo
  • Nizke emisije CO2
  • Dobro toplotno ugodje in kakovost notranjega zraka

Predstavljamo vam le nekaj prednosti, več pa si lahko preberete v brošuri tukaj.

 

 

Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani