Zmanjševanje energetske revščine z Eko skladom!
Petek, 7. September, 2018
Zmanjševanje energetske revščine z Eko skladom!
Eko sklad v okviru projekta ZERO-zmanjševanje energetske revščine občanov, nudi več ukrepov za zmanjševanje energetske revščine, ki zmanjšujejo stroške za energijo in izboljšujejo kvaliteto bivanja. S tem namenom, po vsej Sloveniji delujejo usposobljeni in neodvisni energetski svetovalci mreže ENSVET. Z brezplačnim obiskom in nasveti ponujajo celovite rešitve pri izbiri, načrtovanju in uresničitvi investicijskih ukrepov, s področja energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov v stanovanjski stavbi. 
 
Subvencije so namenjene lastnikom ali solastnikom, prejemnikom redne in izredne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, ki živijo na območju občin Celje, Hrastnik, Kranj, Ljubljana, Novo mesto, Murska Sobota, Trbovlje, Zagorje in Maribor. Z izpolnjenim letakom ZERO, se lahko na brezplačni obisk energetskega svetovalca na domu, prijavite pri strokovnem delavcu na Centru za socialno delo.
 
Pogoji za pridobitev nepovratnih sredstev
 
Eko sklad je objavil javni poziv za nepovratna finančna sredstva, namenjena vsem občanom, za nove naložbe zamenjave starih kurilnih naprav v skupnih kotlovnicah večstanovanjskih stavb. Namen tega poziva je povečanje rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti večstanovanjskih stavb.
Nepovratna finančna sredstva, so lahko dodeljena za zamenjavo stare kurilne naprave za novo in sicer:
  • za kurilno napravo na lesno biomaso,
  • za ogrevalno toplotno črpalko,
  • s plinskim kondenzacijskim kotlom ali
  • s toplotno postajo za priklop na sistem daljinskega ogrevanja. 
Vlogo za pridobitev subvencije v imenu etažnih lastnikov vloži upravnik stavbe. Ta mora vsebovati vse predpisane priloge in fotografije stanja pred začetkom naložbe. Na podlagi pravilno izpolnjene vloge Eko sklad izda odločbo (rok za dokončanje del je 18 mesecev od vročitve odločbe), višina nepovratne finančne spodbude pa znaša do 25% priznanih stroškov celotne naložbe.
 
Prednosti zamenjave ogrevalnega sistema
 
Glavna prednost zamenjave ogrevalnega sistema, so dolgoročno gledano zagotovo občutno nižji stroški ogrevanja. Prav tako, so dejanski stroški celotne investicije po odšteti subvenciji razmeroma majhni. 
 
Dodatne informacije in ostale javne pozive najdete na spletni strani www.ekosklad.si.
 
Seznam vseh pisarn skupaj z kontaktnimi številkami pa najdete na spletni strani ensvet.ekosklad.si.
 
 
 
Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje. Več o piškotkih   Pravila zasebnosti
X Shrani